top of page

Förändrad maktbalans på fastighetsmarknaden

En fråga som dykt upp hos flera av våra uppdragsgivare är att allt fler hyresgäster använder företagsrekonstruktion som strategisk förhandlingstaktik mot hyresvärdar. Fenomenet kan ses som en bieffekt av pandemins efterdyningar och en generell oro på den kommersiella marknaden. Vi har exempelvis sett Plantagen, Indiska, Royal Design och i förra veckan även Brothers ansöka om rekonstruktion.

stadsmiljö

Anledningarna till de förändringar i maktbalansen på fastighetsmarknaden som vi ser är förstås fler. Höga hyreskostnader och ökande inflation, minskad konsumentköpkraft under lågkonjunktur, ökade driftkostnader för energi, logistik och personal samt utmaningar med skuldsättning från tidigare expansionsstrategier. 


Genom att ansöka om rekonstruktion får hyresgästen möjlighet att omförhandla befintliga hyresavtal under skydd av lagstiftningen. Detta sätter press på fastighetsägare som ofta tvingas acceptera betydande hyressänkningar för att undvika tomma lokaler och kostsamma juridiska processer. 


De senaste årens ekonomiska utveckling har bidragit till att fastighetsägare haft en högre maktposition i relation till hyresgästerna och exempelvis kunnat höja hyrorna radikalt. Det som nu sker är då kanske en effekt av detta. 


Vi ställer oss två frågor gällande ämnet:

  1. Hur ska branschen hitta långsiktiga samarbetsformer mellan fastighetsägare och hyresgäster?

  2. Vilka är det egentligen som står bakom rekonstruktionerna och vilken roll får riskkapitalistbolagen som i många fall går in och räddar bolagen?

Kommentarer

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.

Gör som 500 andra – prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt populära nyhetsbrev bjuder vi på insikter, trender och strategier – en gång i månaden, direkt i din inkorg.

Image by Mareks Mangūzis
bottom of page